Kényszertesttartás

Zenészek

 

A hegedű, és azok a hangszerek, melyeken a zenészek felemelt, előretartott karral játszanak, /miközben tartják is a hangszert/, nagyon megviseli a hát-derékizmokat, komoly fájdalmat okozhatnak. /az órákig tartó próbákat, gyakorlásokat nem is említve/. A krónikus hátfájdalom, és annak következményei, /idegesség, stressz/ mozgásban gátolhatják, csökkenthetik a teljesítményt, lényegesen ronthatják az életminőséget. A hátfájdalom gyakran kiterjedhet a nyakra, vállra, és a lapockákra is.

 

 

 

Fogorvosok

 

A felsőtest rendszeres vagy folyamatos féloldalas terhelése a szimmetria, azaz az izomegyensúly megbomlásához vezethet. Ez a folyamat állandó, és egyre komolyabb hát-derékfájdalmakat okozhat. Mindez hatványozottan igaz az állandó kényszer- tartással járó munkát végzőkre, a fogorvosokra. A hátfájdalom gyakran kiterjedhet a nyakra, vállra, és a lapockákra is.

 

 

 

Kismamák

 

Majdnem minden kismamának ismerős jelenség, a szülés utáni hát-derékfájás, ami nagyon megkeserítheti a mindennapokat, megnehezítheti a babával kapcsolatos teendők ellátását, /tisztába tétel, fürdetés, többszöri emelgetés, stb./, így estefelé a ”beszakad a hátam, leszakad a derekam" nem ismeretlen a kismamák körében. Ezek a tünetek napról-napra csak halmozódnak, fokozódnak. A hátfájdalom gyakran kiterjedhet a nyakra, vállra, és a lapockákra is.